Prečo sa niektorí ľudia boja použiť fotovoltiku v domácnosti?

Prečo sa niektorí ľudia boja použiť fotovoltiku v domácnosti?

 Články o fotovoltike väčšinou začínajú vetami ako je tento fenomén v móde, ale treba si aj priznať: časť obyvateľov o montáži domácej fotovoltickej elektrárne, alebo aspoň solárnych kolektorov na ohrev vody, neuvažuje. Medzi najčastejšie obavy patria:

  • Cena: Fotovoltické panely môžu byť pomerne drahé, najmä ak sa inštalujú na novom dome, ak neviete ako nájsť správnu firmu, alebo získať štátnu dotáciu.

  • Účinnosť: Fotovoltické panely nie sú 100% účinné a niektorí ľudia sa obávajú, že nebudú schopné pokryť všetky svoje energetické potreby – najmä v noci a v zime.

  • Závislosť od slnka: Fotovoltické panely fungujú iba vtedy, keď svieti slnko, čo môže byť problém v oblastiach s nízkou intenzitou slnečného žiarenia.

  • Údržba: Fotovoltické panely vyžadujú pravidelnú údržbu, aby fungovali správne. Taktiež panujú obavy o výdrži týchto systémov, a za koľko rokov bude treba oprava alebo generálna výmena hlavných častí.

  • Je to príliš komplikované. Inštalácia fotovoltických panelov je technicky náročná a ľudia sa obávajú, že ju nebudú schopní zvládnuť (najmä takí, ktorí si všimli, že montáž tvorí podstatnú časť ceny z novej fotovoltiky, čiže nielen cena zariadenia).

Napriek týmto obavám existujú aj mnohé výhody využívania fotovoltiky v domácnosti. Fotovoltické panely môžu pomôcť znížiť účty za energie, znížiť vašu závislosť od fosílnych palív a zlepšiť životné prostredie. Čím viac túto problematiku študujete, tým jasnejšie sa v nej budete cítiť. Firma eco3energy.sk montuje už roky dostupné a funkčné panely, ktoré pomáhajú domácnostiam zbaviť sa závislosti na externých zdrojoch.

Ceny solárnych panelov na Slovensku sa v posledných rokoch výrazne znížili. V súčasnosti sa pohybujú od 100 do 200 eur za jeden panel. Cena závisí od viacerých faktorov, ako je výkon panelu, kvalita výrobcu, typ panelu a jeho veľkosť. Typ solárneho panelu môže byť monokryštalický alebo polykryštalický. Monokryštalické panely sú zvyčajne drahšie, ale majú vyššiu účinnosť. Polykryštalické panely sú lacnejšie, ale majú nižšiu účinnosť. Výkon solárneho panelu je vyjadrený v wattoch (W) a určuje, koľko energie panel vyprodukuje za určitý čas. Čím vyšší je výkon panelu, tým viac energie vyprodukuje.

Fotogaléria


Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia

Facebook pozri-sa.sk